מתי לפנות לטיפול

מתי פונים לקלינאית תקשורת?
- בינקות - כשנראה איחור בהתפתחות התקשורת הלא מילולית והמילולית - אם אינו ממלמל באופן שנשמע כדיבור, אם אינו מנסה "לדבר" איתך (עד גיל שנה), אם לא נשמעת מילה ראשונה (עד גיל 16 חודש), אם אינו מגיב לשמו ( עד גיל שנה) אם אינו צוחק ומצייץ בהנאה, אם אינו מגיב למצוקת האחר, אם אינו מגיב בחיבה לאנשים מוכרים ואינו מראה חשש מזרים (עד גיל שנה) , אם אינו מרים זרועותיו כשרוצה שייקחו אותו, אינו מצביע, אינו עוקב אחר ההצבעה שלך על דברים, ואינו מנפנף יד לשלום (עד גיל שנה).
- אם אינו מפתח ומשחק משחק דמיוני פונקציונלי עד גיל 18 חודשים ( למשל מאכיל בובה, מסיע מכונית) . אם אינו מפתח הדדיות עמך במשחק. דברים אלה יכולים להצביע על קושי בפיתוח יכולת ההסמלה (סימבוליזציה) הקשורה להתפתחות השפה, כמו גם לקשיים ביכולת הקשר והתקשורת.
- אם הילד אינו מצרף שתי מילים באופן ספונטני עד גיל שנתיים, דבר המצביע על איחור בהתפתחות הדיבור, ויכול להעיד על איחור בהתפתחות השפה בכלל.
- אם דיבורו של הילד אינו מובן לסביבתו, או שהוא מראה תסכול מכך שאינו מצליח להביע את כוונותיו וצרכיו.
- כאשר יש חשש ללקוי בהגוי - קושי בהפקת הגה או הגאים מסוימים - בשלב שבו היו צריכים להיות מופקים באופן תקין, וקושי בהגיית רצף מילולי. זאת אולי כתוצאה מליקוי בתכנון תנועתיות אברי ההיגוי למטרות דיבור.
- אם נצפים קשיים בלמידה לקראת כיתה א', או במהלך שנות ביה"ס מההיבט השפתי-לשוני.
- כשקיימים קשיים בשטף המילולי, גמגום וכד', אצל ילדים ,מתבגרים ומבוגרים.